Rola białka w diecie sportowca
Białko, zaraz obok węglowodanów i tłuszczu jest jednym z trzech najważniejszych makroskładników, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pełni ono rolę budulcową, umożliwia prawidłowy wzrost i rozwój człowieka, a także regenerację tkanek. Przyczynia się do budowy nie tylko mięśni, lecz także narządów wewnętrznych, ścięgien, włosów, skóry i paznokci. W żywieniu sportowców szczególną rolę odgrywają białka pełnowartościowe, dzięki którym możliwe jest zbudowanie masy mięśniowej i wyrzeźbienie sylwetki.
Rodzaje odżywek białkowych
Na rynku istnieje szeroki wybór odżywek białkowych, które różnią się od siebie źródłem pochodzenia białka i tempem wchłaniania przez organizm. Białko może występować w postaci: izolatu białek serwatkowych, izolatu białek sojowych, albuminy jaja lub kazeiny mleka. Najpopularniejsze rodzaje odżywek białkowych to:
- odżywki pełnobiałkowe, zawierające białko nierozłożone,
- hydrolizaty, zawierające częściowo „nadtrawione” białko
- wolne aminokwasy, zawierające białko rozłożone
Odwiedź naszego bloga i dowiedz się jakie rodzaje odżywek białkowych dają najlepsze efekty! Zapraszamy!